Agorafobi

Agora er gresk og betyr åpen plass


Agorafobi forbindes med frykten for å forlate hjemmet, eller å oppsøke spesielle steder/situasjoner, spesielt alene. Denne frykten er nært knyttet til angsten for å oppleve panikkanfall i situasjoner der flukt eller hjelp kan være vanskelig. Agorafobi utvikler seg ofte etter et plutselig og skremmende panikkanfall, og mange som lider av dette har også panikklidelse.


Som for alle angstlidelser er det også ved agorafobi vanlig med angst for angsten. Angst er vondt, og det er naturlig å ha et ønske om å ikke oppleve det. Denne typen bekymring kan i seg selv være angstutløsende. 

Agorafobikere preges i stor grad av sikringsstrategier og unngåelse. Det er for eksempel vanlig å unngå steder og situasjoner, plassere seg i nærheten av utganger, unngå steder med mye mennesker, bruke beroligende medisiner, unngå anstrengelser eller ha avtaler om kontakt og hjelp via telefon.


Alle disse sikringsstrategiene fører til at angsten opprettholdes. Gjennom KAT får du hjelp til å forstå og utfordre de negative tankemønstrene som opprettholder angsten. Gjennom gradvis eksponering for fryktede situasjoner, lærer du å håndtere angsten og bryte onde sirkler.