Sosial angst er en intens frykt for å bli negativt vurdert, kritisert eller ydmyket av andre i sosiale situasjoner. Dette inkluderer å gjøre presentasjoner, ta ordet i grupper, delta i "small talk" eller å bli observert på offentlige steder. Sosial angst kan føre til økende grad av isolasjon og ensomhet og for mange kan det største hinderet være å komme i kontakt med en behandler.
De kroppslige angstsymptomene som hjertebank, rødme, svette og pustebesvær fører til et sterkere fokus på seg selv og på sine egne katastrofetanker rundt situasjonen man er i. Den vanligste mestringsstrategien er unngåelse, men også rusbruk er utbredt. Disse mestringsstrategiene vil ikke bare fungere opprettholdende for plagene, men kan bli til selvoppfyllende profetier, ettersom man kan fremstå som lite sosialt engasjert og interessert, noe som ytterligere vil kunne påvirke opplevelsen av ensomhet.
Ved sosial angst er etterrasjonalisering og negativ selvvurdering av hvordan man har blitt oppfattet i sosiale situasjoner sentralt.
I kognitiv atferdsterapi legges det vekt på å flytte fokuset vekk fra seg selv og lære å gjøre mer realistiske og nyttige vurderinger av situasjonene.