Det er svært vanlig å ha fobier og mer enn 10% av befolkningen vil utvikle en form for fobi i løpet av livet. Noen kan spore sine fobier tilbake til spesielle hendelser, mens andre vil oppleve at de alltid har hatt dem.
Hvis du har en fobi, betyr det at du har en intens og vedvarende frykt for spesielle ting, dyr, situasjoner eller aktiviteter. Frykten er ofte irrasjonell og står ikke i forhold til hvor farlig det faktisk er. De som har fobiene vil ofte også være klar over at frykten er uhensiktsmessig og overdrevent sterk.
For noen representerer ikke fobiene en stor utfordring og de håndterer problemet ved å unngå enkelte situasjoner. Andre fobier kan være svært hemmende og føre til vanskeligheter med daglig funksjon.
Om du har en fobi vil du oppleve en sterk trang til å unngå det du frykter, men selv om fobier kan virke overveldende, er de svært behandlingsbare med kognitiv atferdsterapi. Kognitiv atferdsterapi er en dokumentert effektiv metode for behandling av fobier, og det er mulig å bli fobi-fri.
Aviatofobi
Frykten for å fly
Klaustrofobi
Frykten for trange rom
Nyctofobi
Frykten for mørket
Hemofobi
Frykten for blod/sprøyter
Akrofobi
Frykten for høyder
Dentofobi
Frykten for å gå til tannlege
Zoofobi
Frykten for dyr f.eks slanger
Araknofobi
Frykten for edderkopper
Emetofobi
Frykten for å kaste opp