Vi lever i en tid der de aller fleste sover mindre enn det som er anbefalt. Stort sett handler dette om at man opplever å ha for mye å gjøre, eller at man ønsker å få med seg mest mulig og at man rett og slett ikke går å legger seg i tide. Andre har periodevis problemer med å sove på grunn av stress på jobb, en krevende livssituasjon eller annet. Dette er også ganske normalt og går ofte over av seg selv etter en stund. Mellom 10 og 15 % av befolkningen anslås å ha alvorlige søvnproblemer. Noen sliter med å sovne, andre våkner mange ganger i løpet av natten og noen våkner altfor tidlig om morgenen.
Etter en lengre periode med søvnmangel er det normalt å oppleve endring i stemningsleie, mer svingende følelser, dårligere oppmerksomhet og vurderingsevne, nedsatt energi og immunforsvar. Ved søvnlidelser dukker det gjerne også opp negative tanker knyttet til søvn og en uregelmessig søvnrytme.
Insomni og døgnrytmeforstyrrelse er de to vanligste søvnlidelsene, og kan effektivt behandles med KAT. Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler bruk av KAT som første tiltak ved søvnproblemer.
I kognitiv atferdsterapi jobber med å kartlegge utløsende årsaker og opprettholdende faktorer til søvnproblemene. I tillegg legger vi stor vekt på å konkret trene kroppen opp til å bli flinkere til å sove, gjennom en systematisk prosess ved å tvinge systemene til å jobbe sammen igjen.
Behandlingen varer gjerne i 8-12 uker, med noen lengre konsultasjoner i begynnelsen og kortere oppfølging med web-konsultasjoner mot slutten av behandlingen.