Helseangst (hypokondri)

Hva kan det være?


Helseangst ble tidligere omtalt som hypokondri og er en form for angst der man bruker mye tid og krefter på å bekymre seg for egen helse.

Bekymringstankene fører til at man blir svært opptatt av å følge med på endringer i kroppen gjennom sjekking av symptomer og å kjenne etter alle detaljer i kroppsfornemmelser. Ved å vie mye oppmerksomhet til kroppen vil man kunne legge merke til mange små signaler som man kan bekymre seg om. Det er også vanlig med videre kontroll gjennom "googling" av symptomer, som fører til økt angst - eller hyppige besøk til lege. Disse legebesøkene gir gjerne en kortvarig beroligende effekt, men legen kan jo også ta feil...


Stadige bekymringstanker rundt helsen gir økt kroppslig aktivering i form av pulsøkning, muskelspenninger og endringer i pustemønster, noe som ofte tolkes som varsler om alvorlig sykdom.

Helseangst kan være svært krevende å leve med, da det tar opp mye oppmerksomhet og ressurser å følge med på endringer i kroppen hele tiden. Hjernen vår er også svært kreativ og er faktisk i stand til å skape sanse-opplevelser basert på vårt bevisste fokus.


 I kognitiv atferdsterapi jobber vi med å finne fram til bakgrunnen for bekymringen, slik at man kan forholde seg til denne mer  grunnleggende tanken, og ikke de mer overfladiske. Det er ikke et mål at man skal slutte helt å bekymre seg for helsen. Det er nyttig med litt helseangst, slik at man blir motivert til å spise sunt og kanskje drive med litt mosjon. Målet er heller at man kan lære å akseptere en viss grad av usikkerhet i livet sitt, slik at man kan bruke energien sin på å leve, fremfor å bruke den på å unngå å dø.

unsplash