Problematisk rus

Du trenger ikke være avhengig


Rundt 5% av befolkningen har et problematisk forhold til rus. Dette betyr ikke nødvendigvis at man er avhengig, men at man bruker rus på en måte som kan være skadelig for seg selv eller andre.

Rusmidler benyttes som regel fordi de endrer tilstanden hjernen vår er i, og fordi vi liker den tilstanden bedre enn hvordan vi har det uten rus. Beklageligvis har rusbruk også en stor og mørk skyggeside. Rusen påvirker helsen vår, vårt selvbilde, vår økonomi, den påvirker våre nærmeste og har stor effekt på vår evne til å fungere i samfunnet. Noen ganger fører den til at vi skader andre og oss selv, og den fører til at periodene mellom rusen blir enda vanskeligere, noe som fører til at rusen virker enda mer forlokkende. 

Det gjelder alle typer rus - fra snus og alkohol til narkotiske stoffer.


Alt endringsarbeid er krevende. Ved endring av rusrelaterte vaner, er det derfor svært viktig å jobbe med å finne frem til sin indre motivasjon. Ved å utforske grunnene man har for å endre seg, og grunnene man har til å fortsette som før, kan man starte med å bli bevisst sin motivasjon. 

 I KAT begynner behandlingen med å bygge en grunnmur av motivasjon. Deretter kan man finne sin retning og utvikle robuste mestringsstrategier.


Kognitiv atferdsterapi har vist seg som en effektiv metode for å håndtere problematisk rusmiddelbruk. Behandlingen har en strukturert tilnærming som vil la deg bygge kunnskap om ditt eget rusmønster og hvordan du kan jobbe med å endre det. Du blir kjent med både indre og ytre triggere, slik at det blir mulig å gjenkjenne og håndtere dem i hverdagen.