PTSD - Post-traumatisk stresslidelse

Det skulle aldri ha skjedd deg


Posttraumatisk stresslidelse er en reaksjon på en ekstremt skremmende eller belastende hendelse. Dette er gjerne hendelser som innebærer en trussel mot liv eller helse, som alvorlige ulykker, voldtekt, vold, overgrep eller katastrofer.


Hendelsen har vært så følelsesmessig sterk at hjernen og kroppen ikke klarer å gi slipp på den og man kan oppleve at situasjonen gjenoppleves som påtrengende minner, flashbacks eller mareritt - med all den følelsesmessige aktiveringen som var der i den opprinnelige situasjonen.

I tillegg kan PTSD føre til en aktivering av nervesystemet som gjør seg gjeldende som anspenthet, skvettenhet, søvnproblemer, sinneutbrudd og unnvikelse av situasjoner, personer eller steder som minner om traumet. For mange kan verden føles utrygg og uforutsigbar, og det kan oppstå vansker med konsentrasjon, humørsvingninger eller lav selvfølelse.

Det er normalt å ha slike reaksjoner i forbindelse med en traumatisk hendelse, men for de fleste avtar reaksjonene etter noen uker. Om symptomene vedvarer over tid, kan kognitiv atferdsterapi være en hjelpsom fremgangsmåte for å sortere tanker og følelser, slik at minnene ikke lenger blir overveldende, men kan plasseres på et mer hensiktsmessig sted i din hukommelse. På den måten er det mulig å redusere aktiveringen og begynne å forholde seg til hendelsen(e) på en annen måte.