Det er få tilstander som tydeligere viser den uløselige koblingen mellom kropp, tanker og følelser enn smerte og utmattelse.
Det er mange sykdommer som har utmattelse og/eller smerte som en del av sitt symptombilde f.eks. revmatisk sykdom, diabetes, multippel sklerose og hjerte- og karsykdommer, og de kan også oppstå som senvirkninger etter covid og kreftbehandling eller utbrenthet/overbelastning.
Smerte og utmattelse legger begrensninger både i arbeidssituasjoner og daglige gjøremål, og fører til en betydelig reduksjon i livskvalitet.
Disse plagene gir en uforutsigbar hverdag med sterke følelsesmessige svingninger. Noen dager kan du føle deg på bedringens vei og har mulighet til å gjøre mye, før du uten varsel blir slått ned igjen og opplever at ingenting endrer seg.
Disse utfordringene oppleves ofte som uforutsigbare og kan variere i intensitet gjennom dagen og fra dag til dag. Utmattelse kan være både fysisk og mental, mens smerte kan manifestere seg som en konstant tilstedeværelse eller komme i bølger. Mange rapporterer at både smerte og utmattelse begrenser dem i arbeidssituasjoner og daglige gjøremål.
I kognitiv atferdsterapi trener vi på å håndtere både tankemessige og hverdagslige utfordringer og finne praktiske gode løsninger som gjør det lettere å styre belastningen og å ta tilbake kontrollen over egen situasjon.
Med en helhetlig tilnærming, som både favner fysioterapi og KAT, vil vi jobbe for å endre handlings- og tankemønstre som bidrar til å opprettholde utmattelse, smerte og nedsatt funksjon.